Demo

 

Sport i rekreacija

DOBOJSKI SPORTSKI KLUBOVI

Doboj je grad u kome se sport, najvažnija sporedna stvar na svijetu, oduvijek volio, njegovao i potencirao kao jedna od najvažnijih aspekata života, bilo na profesionalnoj osnovi ili kao način korišćenja slobodnog vremena.

Nosilac sportski aktivnosti je Sportski savez grada Doboj koji objedinjuje i koordinira rad mnogobrojnih sportskih klubova i udruženja. Najveću popularnost uživaju rukometni i fudbalski sportski klubovi, ali značajno mjesto zauzimaju i druge sportske grane sa svojim predstavnicima. Predstavljamo Vam:

 

RUKOMETNI KLUB „SLOGA“ Doboj 

je najpoznatiji sportski kolektiv sa ovih prostora i zbog kojeg Doboj nazivaju „grad rukometa“. Osnovan je 1958 godine. U bivšoj Jugoslaviji pod imenom „Sloga Bosnaprevoz“ ulazi u prvu ligu, te postaje stabilan prvoligaš od jeseni 1980. do 1991. godine.

Klub je bio finalista  kupa SFRJ u kome je poražen od tada neprikosnovene Metaloplastike, dok je u finalu Kupa pobjednika kupova 1984. godine poražena od španske Barselone. Poslijeratni period je donio osvajanje Kupa BiH 2005.i 2006. Godine. Prvu i jedinu šampionsku titulu Sloga je osvojila 2011. godine postavši prvak BiH.

 

ŽENSKI RUKOMETNI KLUB „DOBOJ“

sa vlastitim stručnim i igračkim kadrom  postiže izvanredne rezultate u svijetu ženskog rukometa. Član je Premier lige BiH i uprkos mnogobrojnim poteškoćama, osvaja turnire  i trudi se da status kluba podigne na viši nivo i omogući bolje uslove rada.

 

FUDBALSKI KLUB“ SLOGA“ Doboj 

 je osnovan 1945. godine i u tada moćnom jugoslovenskom fudbalu, Sloga je tri puta učestvovala u kvalifikacijama za plasman u drugu ligu Jugoslavije i to: 1959. 1961. i 1968. godine da bi konačno 1983. godine Doboj dobio drugoligaša, što je predstavljalo izuzetan uspjeh dobojskog fudbala.

Uspjehom se smatra i učešće u osmini finala Kupa Jugoslavije 1981. godine, a u poslijeratnom periodu Sloga je bila finalist Kupa Republike Srpske 1994. i 2004. godine.

 

FUDBALSKI KLUB „ŽELJEZNIČAR“ Doboj

osnovan je davne 1933. godine i slobodno se može reći da su začetnici ove sportske vještine na ovim prostorima. Iako nikada nisu dostigli slavu i rang takmičenja „Sloge“, „Željo“ zauzima posebno mjesto u srcima Dobojlija.

Na dobojskom području egzistira veliki broj fudbalski klubova, te ćemo ovom prilikom pobrojati neke od njih:

FK „NIKOS KANBERA“Rudanka

- FK „TREBAVA“Osječani

- FK „POLET“ Podnovlje

- FK „BSK“ Bušletić

- FK „STANARI“ Stanari

- FK „VUČIJAK“ Majevac

- FK „OZREN“Paklenica

- FK „HAJDUK“ Kožuhe

- FK „NAŠA KRILA“ Kostajnica 

- FK „OZRENSKI SOKOLOVI“ Boljanić

- FK „PRIDJEL DONJI“ Pridjel

- SPORTSKO UDRUŽENJE“BORAC“ Kotorsko                                                

- KLUB MALOG FUDBALA Doboj

 

ATLETSKI KLUB „DOBOJ“ Doboj

je jedan od najtrofejnijih klubova u BiH što su i pokazali višegodišnjim prvim mjestom u krosu u BiH u ekipnoj konkurenciji. Ženska seniorska ekipa je dva puta bila dvanaesta u Kupu evropskih šampiona.

Najistaknutii članovi su Biljana Cvijanović, koja je osvajač medalja na mnogobrojnim evropskim i regionalnim takmičenjima i šest puta je proglašena najboljim sportistom Doboja, te Dario Biljarević, koji je član reprezentacije BiH, pojedinačni prvak države i koji je takođe nekoliko puta izabran za najboljrg sportistu Doboja.

 

ŽENSKI ODBOJKAŠKI KLUB „PANTER“ Doboj

sve više privlači pažnju ljubitelja sportapostižući sve bolje i bolje rezultate. Ove talentovane i ambiciozne djevojke na najbolji način predstavljaju Doboj ljubiteljima odbojke a pokretači su inicijative za održavanje međunarodnog turnira u ženskoj odbojci koji bi se održao u Doboju.

 

KARATE KLUB “SLOGA HEMOFARM“ Doboj

je osnovan 1976. godine i jedan je od najtrofejnijih dobojskih sportkih klubova. Najveći doprinos razvoju kluba dali su trenerskistručnjaci na čelu sa Boškom Sušićem.

Najuspješniji karatisti su Ploskić Mladen i Božanović Zoran, koji su sa svojim klupskim kolegama osvajali medalje sa svih mogućih domaćih i međunarodnih takmičenja i postajali republički, balkanski, evropski i svjetski prvaci u raznim kategorijama, disciplinama i nivoima.

Danas, Karate klub „Sloga Hemofarm“ broji oko 250 članova i razvio je  tri sekcije u: Rudanci, Petrovu i Osječanima koje djeluju u sklopu kluba.

U Doboju su veoma zastupljeni i drugi sportki borilački klubovi kao što su:

- TEKVANDO KLUB „DOBOJ“

- DŽIU DŽICU KLUB „JEDINSTVO“ Doboj

- DŽIU DŽICU KLUB“POLICAJAC“ Doboj

- WADO RYU DŽIU DŽICU CENTAR „SENSEI“ Velika Bukovica

- KIK BOKS KLUB „SPEKTAR“ Doboj

Svi ovi klubovi imaju brojno članstvo koji velikim trudom i angažovanjem postižu zapažene rezultate na mnogobrojnim takmičenjima i osvajajući priznanja na domaćim i međunarodnim regionalnim, balkanskim i evropskim  turnirima.

 

TENISKI KLUB DOBOJ

 је formiran 1978. godine kada su seTeniski enuzijasti u Doboju udružili  i registrovali Teniski klub „Sloga“ Doboj. U narednom periodu teniski klub dva puta je mijenjao naziv. Ime je prvi put promijenjeno u TK „Željezničar“, a nakon toga klub je dobio ime TK „Doboj“, ime koje i danas nosi. Klub raspolaže sa 9 teniskih terena pogodnih za organizaciju turnira, dva centralna terena sa tribinama kapaciteta 600 sjedečih mjesta, reflektorsko rasvjetom na 5 terena, kompletnom pratećom infrastrukturom, te fizičkom i tehničkom zaštitom.

Klub je organizator poznatog teniskog turnira ITF FUTURES Series F3 BiH „DOBOJ OPEN“ na kojem se ostvaruje značajan broj ITF bodova.

 

KOŠARKAŠKI KLUB „FINDO“ Doboj

organizovano počinje da radi početkom 1999. godine podržan od strane vlade Finske, jer je jedinica finske armije u sklopu mirovnih snaga bila stacionirana u Doboju. Naziv kluba je i nastao od riječi Finska i Doboj- „Findo“.

Organizovan je rad u više kategorija i čitav rad je baziran na radu sa mladima kroz škole košarke, mada je i seniorska sekcija učestvovala u ligaškim takmičenjima i turnirima sa promjenjivim uspjehom. Klubu su na raspolaganju dva otvorena, ograđena i osvijetljena košarkaška terena sa pratećim infrastrukturnim objektom. 

 

KAJAK-KANU KLUB „VAL“ Doboj

je reprezent sportskih aktivnosti na vodi koji su na najbolji način iskoristili blagodeti rijeke Bosne. Val je u svom dugogodišnjem postojanju iznjedrio veliki broj talentovanih kajakaša i kanuista koji su osvajači mnogobrojnih međunarodnih i domaćih priznanja. Organizatori su memorijalne Međunarodne regate „Nenad Markočević-Neno“

 

AUTO MOTO KARTING KLUB“ DOBOJ“

Grad Doboj je u davnim pedesetim i šezdesetim godinama prošlog vijeka bivao domaćin uličnih moto trka na kojima su učestvovali mnogi slavni vozači bivše Jugoslavije i Evrope. Zahvaljujući entuzijastima koji su pamtili ta vremena, osnovan je 1991. godine Auto-moto karting klub „Doboj“

Klub je do sada osvojio pet titula šampiona Republike Srpske, a 2002. godine je osvajač šampionata BiH. Osim takmičenja u kartingu, članovi kluba učestvuju i na takmičenjima u auto reliju, auto kros trkama, moto koncetracijama i drugo. Više puta su organizovali karting trke na ulicama Doboja a učestvuju i u organizaciji brdskih auto trka, auto relija i kružnih auto i moto trka.

 

ŠAHOVSKI KLUB „DOBOJ“

je osnovan 1956.godine. pod nazivom“Braslav Hrabar“ po imenu tadašnjeg internacionalnog majstora iz Slovenije, da bi krajem devedesetih 20.vijeka preregistrovan u današnji naziv. U istoriji dugoj gotovo 60 godine osvojeno je 44 pehara i pedeset ostalih priznanja. Najbolji pojedinačni rezultat postigla je Dragana Nešić postavši omladinska prvakinja RS i BiH.

 

Posted in Šta raditi