Demo

 

Dobojska tvrđava

 Najpoznatiji turistički sadržaj grada je Tvrđava u Doboju, koju Dobojlije nazivaju Gradina.

"... in Uxora suptus castrum Doboy... - U Usori pod tvrđavom Doboj", 16.juna 1415. godine logoruju vojske mađarske, tih dana u ratnom pohodu kroz dolinu Bosne. Vijest je ovo dubrovačkih trgovaca upućena mađarskom kralju Sigismundu, a istovremeno i najstariji spomen tvrđave Doboj u pisanim istorijskim izvorima. Varoš, naselje ovaj dokumenat ne spominje.

Da je gradnja dobojske tvrđave kamenih zidina počela u XIII vijeku  dokazuju brojna arheološka istraživanja, nalazi nakita sa groblja na Usori i keramike iz dna južne kule dobojske tvrđave, austrijske gravire iz 1697. godine, stari turski popisi, tefteri. Ovi dokazi svjedoče o vremenu početka gradnje dobojskog utvrđenja u XIII vijeku,  prate i daju veoma vrijedne podatke o prodoru i smjenjivanjima neprijateljskih vojnih posada na ovom području, te periodima nadogradnje, popravljanja i doziđivanja dobojske tvrđave tokom ratovanja hladnim napadnim oružjem (katapultima).

 

Danas je dobojsko utvrđenje kulturno- istorijski spomenik visoke vrijednosti koji svojom siluetom nameće obilježje savremenog grada. 

Na Tvrđavi postoje sljedeći sadržaji: amfiteatar na kojem se održavaju brojne kulturne i zabavne manifestacije, suvenirnica i ugostiteljski objekat u kojem se možete okrijepiti ali i saznati nešto više o istoriji ovog kraja, te panoramski dvogled kojim je moguće vidjeti svu ljepotu i prirodno bogatstvo dobojskog područja.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH od 31.08.2005. godine  graditeljska cjelina Stari grad Doboj, koju čini ii Tvrđava, proglašen je nacionalnim spomenikom 2. kategorije.

 
 
 

Posted in Gdje ići