Demo

 

Izletišta

SRC PRESLICA

Područje Preslice pripada podgorini Ozrena sa nadmorskom visinom od 250 do 380 metara i površinom oko 30 hektara.

Priroda je Preslicu obdarila bogatstvom šuma, obiljem izvora zdrave i čiste vode, svježim i opojnim vazduhom, te je učinila privlačnom za svakoga ko i jednom dođe da je vidi.

Centralno mjesto, ovog popularnog izletišta, pripada monumentalnom spomeniku podignutom 1962. godine u čast palih boraca 2. svjetskog rata, a koji su 23. avgusta 1941. godine upravo sa tog mjesta krenuli u oslobodilačku borbu.

U sklopu sportsko-rekreacionog centra se nalazi i Dom za stara lica, koji je svojim enterijerom uklopljen u ovu prirodnu oazu. Za izletnike je postavljeno i nekoliko roštiljskih mjesta koji omogućavaju da pokažete svoje kulinarske sposobnosti.

Tel. +387(0) 53 236 611             

www.srcpreslica.com

 

GORANSKO JEZERO

Goransko jezero je vještačka akumulacija, nastala izgradnjom brane na potoku Jošava, a ime je nastalo po goranima, pokretu za pošumljavanje, koji su učestvovali u izgradnji jezera. Smješteno je u podnožju ozrenskog gorja i nalazi se na oko 7 kilometara od Doboja.U bogatom šumskom okruženju, sa uređenom plažom i ostalom turističkom  infrastrukturom, pruža idealne uslove za odmor i rekreaciju.

Tel. +387(0) 65 914 203

Jošava

 

GOSTILJ

Jedan od najljepših vrhova Ozrena je Gostilj sa 773 metra nadmorske visine. Pored planinara, koji su česti posjetioci ovog uzvišenja, redovno ga pohode i članovi  paraglajding kluba „Paragost“ koji na Gostilju imaju i platformu za polijetanje, koja se koristi za revijalne i takmičarske letove.

 Gostilj je najposjećeniji početkom septembra, kada se tradicionalno, 11. septembra održava manifestacija „Dan čaja na Ozrenu“ a posvećena je branju trave Ive. Na taj dan organizuje se i kulturno- zabavni program, te se od ubrane trave Ive spravlja i degustira čaj čija su ljekovita svojstva  nadaleko poznata.

 

OSTRAVICA

Najviši vrh ozrenskog gorja je Velika Ostravica sa 918 metara nadmorske visine.

Za ljubitelje biciklizma i pješačenja je i uz postavljena odmorišta pravi  izazov dospjeti do vrha Ostravice, ali i za one koji koji to žele sprovesti na lagodniji način je to omogućeno, jer se gotovo do samog vrha može doći putničkim automobilom.

Za potpuniji doživljaj predivnog pejzaža izgrađen je i vidikovac, koji nas izdiže iznad gustog crnogoričnog drveća i pruža fantastičan pogled kilometrima daleko.

 

Posted in Gdje ići