Demo

 

Objekti kulture

REGIONALNI MUZEJ

Regionalni muzej u Doboju osnovan je 1956. godine i nalazi se u zgradi koja je izgrađena 1926. godine, u kojem je više od pola vijeka prikupljano i sačuvano više od 10 000 predmeta iz praistorijskog perioda i 4 000 jedinica iz antičkog i srednjevjekovnog doba.Muzej je kompleksnog tipa sa odjeljenjima arheologije, etnologije, istorije i pedagogije. Stalna muzejska postavka realizovana je u tri izložbene sale i prostorima hodnika, tako da je u zidnim i odgovarajućim slobodnim panoima postavljeno oko 700 arheološko-istorijskih i etnoloških eksponata.Izloženi muzejski eksponati prikazuju različite civilizacije i kulture registrovane na širem dobojskom području, koji ukazuju na tragove ljudskog postojanja na prostorima sjeverne Bosne od prije 60.000 do 30.000 godina prije nove ere ili srednjeg paleolita.

Na stalnoj muzejskoj postavci, osim arheoloških nalaza iz praistorijske prošlosti, rimskog i vizantijskog doba na prostorima sjeverne Bosne, grada Doboja i dobojske regije, prikazani su kao samostalne cjeline osmovjekovna istorija dobojskog područja - srednjovjekovna Usora (13. do 16. vijek), osmansko doba (1520. - 1878. godine), austrougarska okupacija i uprava (1878. -1918. godine) i život u zajedničkoj jugoslovenskoj državi (1918. -1991. godine). Treća cjelina muzejske postavke su etnografski zapisi sa šireg prostora dobojske regije u kojoj je predstavljeno porijeklo stanovništva i zadružni način života, običaji, vjerovanja, stanovanja, privređivanja i odijevanja.

U sklopu muzeja se održava i škola grnčarstva koju vodi priznati akademski vajar Drago Handanović,  koji je i autor replika tri stećka postavljena u dvorištu Muzeja. Stećci su posvećeni Vojvodi Momčilu, njegovoj supruzi i njegovoj vlasti. Originalne stećke, koji se takođe mogu vidjeti u dvorištu Muzeja, radili su tradicionalni seoski majstori srednjeg vijeka.

Muzej od 2014. godine aktivno radi na formiranju prirodnjačkog odjeljenja. Posjete muzeju su omogućene svakog radnog dana od 7 do 16 časova i subotom od 10 do 14 časova.

Tel.: +387 (0)53 227 220

        + 387(0) 53 207 551

Vidovdanska br. 4

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

CENTAR ZA KULTURU I OBRAZOVANJE 

Centar za kulturu i obrazovanje osnovan je 1953. godine.Svoju djelatnost Centar obavlja kroz organizovanje pozorišnih predstava, koncerata zabavne, narodne i klasične muzike, folklora, književnih večeri, savjetovanja, predavanja, tribina i drugih vidova aktivnosti iz oblasti kulture i ekologije.

U sastavu Centra djeluje i umjetnička galerija, koja raspolaže prostorom od 100 m kvadratnih. U galeriji se godišnje održi između 12 i 15 izložbi različitih vidova likovne umjetnosti i umjetničkih pravaca, vrsnih likovnih umjetnika, a kada to vrijeme dozvoli galerija se stavlja na raspolaganje umjetnicima amaterima i studentima. Radno vrijeme galerije je od 8 do 15 i od 18 do 20 časova.

U sklopu Centra djeluje i Foto kino-klub čije se osnivanje  vezuje za 1965. godinu i prvi naziv, Foto klub Bosna. Klub je ponovo „oživljen” 18. februara 2010. godine pod nazivom Foto kino-klub Doboj i kroz čije okrilje je prošlo preko 50 članova, foto amatera. Član su Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH i organizatori mnogobrojnih domaćih i međunarodnih izložbi fotografije, kao i Foto kampa, održanog na poznatim turističkim  dobojskim lokalitetima.

Tel/fax  +387 (0) 53 226 688

             + 387(0) 53 241 684

Kneza Lazara br. 6

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

www.kulturadoboj.com

 

REGIONALNI ARHIV DOBOJ

Arhiv u Doboju osnovan je februara 1954. godine s ciljem da radi na zaštiti, prikupljanju, sređivanju i obradi građe naširem području Doboja. Godine 1968. podrčje Arhiva Doboj pripalo je Istorjiskom arhivu Tuzla i u Doboju je djelovao kao istureno odjeljenje. Veoma brzo se pokazalo da ovaj postupak nije doprinio pozitivnom razvoju i osnovnom zadatku poboljšanja arhivske službe na dobojskom regionu, pa je 01. oktobra 1973. godine ponovo osnovan Arhiv kao samostalna organizacija za područje 10 opština regije Doboj.

Danas je Arhiv u Doboju jedan od 6 područnih arhiva/jedinica u okviru Arhiva RS i prema broju arhivske građe drugi u RS. Najveći dio građe u dobojskom Arhivu je iz novijeg perioda. Od starijih značajnih spisa vrijedno je spomeniti zbirke dokumenata pisanih na arapskom, turskom, latinskom i njemačkom jeziku. To je veoma dragocjen materijal koji govori o društveno-političkim, privrednim, kulturnim i drugim vidovima života i stvaranja ljudi ovog kraja.  Raspoloživom dokumentacijom i stručnom bibliotekom, koja broji oko 2700 naslova (uglavnom knjiga i časopisa iz nacionalne istorije), omogućava se rad naučnim istrživačima, studentima i đacima da pišu svoje naučne, stručne i diplomske radove.

Regionalni arhiv Doboj je smješten u jednoj od arhitektonski najvrjednijih građevina. Zgrada je izgrađena u vrijeme Austro-Ugarske vlasti, prema starim fotografijama građena je najvjerovatnije oko 1900. g. U ovoj zgradi ukrašenoj doksatima i balkonima nekada je bila smještena Opština Doboj sa svojim ćatama, a u okolnim zgradama Opštinski sud, Policija i Gradski zatvor.

Spisak  fondova dobojskog Arhiva možete pronaći na internet stranici Arhiva RS

www.arhivrs.org

Tel. +387 (0) 53 229 435     

Kralja Aleksandra 135

 

NARODNA BIBLIOTEKA DOBOJ

Početkom XX vijeka u Doboju su se počele organizovati prve čitaonice i širiti pisana riječ među građanima Doboja. Tako je 1901. g. osnovana Građanska čitaonica, a od 1906. djelovale su Srpska, Hrvatska i Islamska čitaonica u Doboju. Godine 1945., dok je Doboj bio u ruševinama od II svjetskog rata, počinje rad na uspostavljanju Gradske biblioteke, koja je otvorena 09. maja 1946. godine.

U poslijeratnom periodu mnoge stvari su bile improvizovane, pa tako i smještaj biblioteke. Istinski ljubitelji knjige čuvali su i prenosili na sigurne lokacije bibliotekarsku građu kako bi je spasili od ratova, vlasti i ostalih prirodnih i društvenih neprilika. Od 1963. g. djeluje pod nazivom Narodna biblioteka Doboj. Biblioteka u 1972. g. ima 43.000 knjiga, od toga 12.000 knjiga u seoskim bibliotekama, kojih je tada bilo 9 i 6 pokretnih biblioteka. Krajem iste godine javlja se konačno rješenje za „novu” i savremenu biblioteku.

Bivša zgrada Privredne banke dodjeljena je dobojskoj biblioteci. Nakon adaptacije zgrade, 02. aprila 1973. g. svečano je otvorena nova Biblioteka.

Danas Biblioteka ima regionalni status sa područjem djelovanja  u Derventi, Modriči, Petrovu, Brodu, Tesliću i Šamcu.

U okviru biblioteke djeluju odjeljenja za djecu, odrasle, zavičajna zbirka i čitaonica. No, sa majskim poplavama 2014. godine fond  sa 146.000 naslova je gotovo prepolovljen i uništen, ali se zdušno radi na prikupljanju, obnovi  i popuni knjiškog materijala.    

Čitaoce prima svakog radnog dana od 7 do 20 časova i subotom od 7 do 14 časova.

Tel/fax  00387 (0)53 241 114     

Vidovdanska br. 1

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

www.bibliotekadoboj.com

 

SOKOLSKI DOM

Ovaj po arhitekturi i unutrašnjem redu i uređenju jedinstven namjenski objekat izgrađen je 1935. godine i nosi ime kralja Aleksandra Prvog. Društvo "Sveti Đorđe" njeguje tradicionalne narodne sportske discipline, a djeluje i Sekcija za atletsku gimnastiku, Klub za bodi-bilding i Orkestar pleh-muzike sa dugogodišnjom tradicijom.Prostorije sokolskog doma koristi i  Sportski savez grada Doboj, koji koordinira rad sportskih klubova u Doboju.

 

 

 

AMERIČKI KULTURNI CENTAR

Američki kulturni centar- Doboj je otvoren 26.09.2007. godine kao rezultat saradnje između opštine Doboj i američke ambasade u BiH. AKC je mini biblioteka u američkom stilu, osmišljena da proširi znanje o američkoj kulturi, pružajućiširok spektar informacija u raznim formatima. Članstvo je besplatno i neograničeno. Korištenje interneta je besplatno. Osim toga, organizuju se časovi konverzacije na engleskom jeziku, projekcije filmova, debatni klub i razna druga predavanja. Dobrodošli i postanite član AKC Doboj.

Теl.+387(0) 53 202 292

Vidovdanska 3/1

 

KUĆA  MULALIĆA

Kuća Mulalića u Doboju, koja se nalazi u centralnom dijelu grada, istorijska je građevina koja je zavedena u zemljišne knjige 1890. godine, a 11. marta 2011. proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Ova kuća predstavlja jedan od rijetkih primjera tradicionalne gradske kuće iz XIX vijeka u Doboju i njena je posebnost u tome što je izvedena kao spratna kuća s prepustom, čiji su prizemlje i sprat građeni u ćerpiču i drvetu. Stambeni objekat je podignut na parceli ukupne površine 1.263 m2 usmjerenoj ka ulici Kralja Aleksandra od koje je odvojena baštom.

Danas ova kuća predstavlja nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine u kategoriji “istorijska građevina” za koju se primjenjuju mjere zaštite utvrđene Zakonom o provođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini.

 

HRVATSKI DOM „Petar Ajvazović”

Hrvatski dom "Petar Ajvazović" je u sastavu dobojske Rimokatoličke župe Presveto srce Isusovo koja je osnovana 1896. godine i teritorijalno je jedna od najvećih župa Vrhbosanske nadbiskupije, jer se prostire na dva entiteta i četiri opštine. Župna crkva u Doboju otvorena je 1910. godine.

Hrvatski dom u Doboju zapravo je stara župna kuća koja je Crkvi oduzeta nakon Drugog svjetskog rata i koja je u posjed dobojske župe vraćena u jesen 2009. godine. U dvoetažnom Domu, ukupne površine  146 metara kvadratnih, nalaze se biblioteka i čitaonica sa više od 3 000 knjiga, slikarski atelje, dopisništvo "Katoličkog tjednika" Vrhbosanske nadbiskupije, Humanitarna organizacija "Karitas" i prostorije za kulturno-umjetničke i društvene aktivnosti

Petar Ajvazović, dugogodišnji dobojski župnik, rođen je 30.11. 1875. godine. Dobojsku župu je vodio oko trideset godina, tačnije u periodu od 1903. do 1933 godine, a i ostatak života je proveo u Doboju gdje je i umro 20.05. 1945. godine. Tokom službovanja vodio je knjigu uspomena, svojevrstan dnevnik, koji predstavlja značajnu građu u razumijevanju tadašnjeg načina života naroda dobojskog kraja.  

Tel. +387(0) 53 224 508                      

       +387 (0) 65 031 337

Vidovdanska br. 2

 
 

Posted in Gdje ići