Demo

 

Prirodne znamenitosti

OKOLIŠTA

Okolišta su blago zatalasana zelena zaravan iznad Preslice idealna za odmor na oštrom i čistom planinskom zraku.

Ovdje se nalazi veoma atraktivno vikend naselje od oko desetak planinskih vikendica sa pratećim objektima (ljetnikovcima, starim adaptiranim udžerama...).

 

 

 

 

IZLETIŠTE BEŠIKE

Potok Velika Prenja izvire ispod najvišeg vrha Ozrena Ostrevice (914 mNV). Na svom putu do ušća u rijeku Spreču prima brojne rječice i potoke koji se slijevaju sa ostalih ozrenskih visova (Gostilj 747 mNV, Redžin greb 606 mNV). Najznačajnije pritoke V. Prenje sa lijeve strane su Konopljiška rijeka, Veseli potok i Kolska rijeka, a sa desne  potok Vukovac i Mala Prenja.

I baš na mjestu gdje se planinski potočići prepliću u melodičnim zvukovima žuborenja, preko prirodnih stjenovitih kaskada, nalazi se izletište Bešike ili Jaslice. Pored livadske zaravni sa drvenim klupama i roštiljskim mjestima ljubitelji prirode mogu pronaći i skrovita mjesta za potpunu osamu i užitak.

Potok V. Prenja ne samo da pruža zadovoljstvo čulima nego je i izvor zdravlja. Vode sa česmi „Vukeljina voda“ i “Krnjin točak“ osvježava svojom hladnoćom i oštrinom okusa zdrave planinske vode, a izvor alkalne vode (pH 7) je izuzetna prevencija i lijek protiv kožnih bolesti i oboljenja bubrega.

Prenja je stanište potočnih rakova što potvrđuje bistrinu njene vode i čistoću ovog kraja.

 

BREZICI

Brezici su vazdušna banja sa umjereno-kontinentalnom klimom na 640 mNV.

Zahvaljujući ovakvom prirodnom ambijentu ovdje raste više od 15 vrsta  ljekovitih trava i endemičnog drveća.

Klimatski kvalitet brezičkog platoa posebno dolazi do izražaja kod bronhijalnih oboljenja, astme, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Medicinski je dokazano da bolesnicima koji boluju od navedenih oboljenja izrazito prija boravak na brezičkom platou, naročito u periodu od mjeseca juna do oktobra.

Na brezičkom platou postoje i smještajni kapaciteti za boravak turista. U prvom redu to je pansion «Živković» sa eko-školom i praktičnom školom pčelarstva, kao i nekoliko vikendica za iznajmljivanje.

 

PEĆINA MEGARA

Na planini Ozren, na nadmorskoj visini od 400 m nalazi se pećina Megara, u ambijentu netaknute prirode i spleta rječica i potoka koji se u neposrednoj blizini pećinskog ulaza ujedinjuju u Rakovački potok. Jedna od pritoka Rakovačkog potoka teče i kroz ovaj speleološki objekat, još uvijek nedovoljno istražen, ali veoma atraktivan za one koji žele da osjete čari i tišinu unutrašnjosti stijena. Sam prilaz pećini i prolaz kroz pećinsi tjesnac iziskuje određen napor tako da će ljubiteljima adrenalinskih avantura posjeta Megari svakako biti interesantna.

Pećinski nakit (stalaktiti, stalagmiti i halaktiti) ukrašavaju ovu pećinu praveći neobične oblike  koji će nas podsjećati na meduzu, vulkan, lice ili nešto što samo Vi možete da zamislite. Megara je stanište i slijepog miša. Nemojte zaboraviti ponijeti fotoaparat jer ćete ovdje moći napraviti veoma atraktivne fotografije.

 

PEĆINA U STANOVIMA

U selu Stanovi kod Doboja smještena je pećina za koju se vežu brojne legende i priče, ali koja nema svoj jedinstveni naziv. Neki je zovu Djevojačkom pećinom jer je po pričama starih ljudi djevojka zbog tuge za izgubljenom ljubavi oduzela sebi život bacivši se sa prilično visokog vrha pećinskog ulaza. Druga priča govori da je odmah ispred ulaza u pećinu postojala stara crkva brvnara. Ovakve crkve od drveta su karakteristične za srednji vijek.

Rječica Grmuša protiče kroz ovu bezimenu pećinu, sa izrazito visokim stropovima i otvorima na pojedinim mjestima  kroz koje, u sitnim snopovima ulazi dnevna svjetlost, prelamajući se i topeći u Grmuši i na taj način stvarajući neobičnu zagasitu svjetlost i veličanstvo doživljaja

 

JADOVA JAMA

Koordinate ulaza: N 44,63188° ; E 18,14928°; Z=584m

Jadova jama je hidrološki aktivan objekat sa horizontalnim, pećinskim dijelom u unutrašnjosti. U tom dijelu se pojavljuju 4 odvojena toka koji dalje poniru, što znači da postoji veliki potencijal za speleološka, biološka i hidrološka istraživanja. Pronalazak ovakvog jamskog objekta sa više vodenih tokova u unutrašnjosti nije čest slučaj kod nas. Naročito je zanimljivo to da je objekat na Ozrenu koji nije tipično karstni teren.

Ulaz u jamu se nalazi u dnu vrtače, do koje vodi šumski put,  200m desno od asfaltnog puta koji vodi na izletište Preslica. Nakon strmine je ulazna galerija koja nije u nagibu, dužine 10-tak metara. Iz galerije kreće vertikala od 4-5 metara, iznad koje je zaglavljen obrušeni kameni blok dimenzija oko 3x1,5 (prema lokalnim legendama to je pop koji se tu zaglavio). Iznad ove prve vertikale je manji sipar koji se može zaobići sa gornje strane „Popa“.

Slijedi horizontalni dio koji se pruža u dva pravca. Sjeverni krak je dužine 55 m nakon čega se račva na lijevi i desni dio. Nakon 25 m, u lijevom kanalu se pojavljuje voda koja pada iz vertikale (taj dio je potrebno ispenjati). Desni kanal je duži. U njemu se pojavljuju 2 manja vodena toka, koja teku do mjesta gdje formiraju dva jezerca

Od pećinskog nakita u ovoj jami imamo stalaktite, stalagmite, saljeve, bigrene kade. Ud životinjskog svijeta uočeni su slijepi miševi i više vrsta insekata.

 

POUČNA STAZA“ JOŠAVA-UPOZNAJMO OZREN“

Poučna šetališna staza „Jošava“ povezuje Sportsko-rekreacioni centar „Preslica“ i Goransko jezero u dužini od 1800 metara. Staza varira od lake do srednje teške i prilagođena je posjetiocima različitih afiniteta i mogućnosti. Stoga su postavljene drvene stepenice na pojedinim mjestima i drveni mostić preko Jošavačke rijeke, kako bi olakšale kretanje posjetilaca.

Na početku staze sa obije strane postavljene su ulazne table sa mapom područja, a duž staze je postavljeno  6 edukativnih tabli koje nas upoznaju sa geografijom, istorijom, hidrologijom, florom, faunom i tradicijom ozrenskog kraja. Iz pravca Preslice je postavljena rampa koja onemogućava ulazak motornih vozila.

Na sredini poučne staze je instalirano natkriveno drveno odmorište-paviljon sa klupama i stolovima i kojem se obraduje svaki umorni šetač kako bi predahnuo i uživao u krajoliku. Napomenućemo da su duž čitave staze postavljene drvene kante za smeće i da se i na taj način skrene pažnja na bitnost nenarušavanja prirodne sredine.

 

FARMA JELENA

Farma jelena lopatara nalazi se u planinskom pejzažu sela Konopljišta na Ozrenu. Smještena je na 550 m Nv uz planinsku komunikaciju koja od Okolišta vodi do vrha Gostilj i sela Boljanić. Domaćin imanja, g. Vasiljević je svoju ideju započeo prije nekoliko godina, a danas imanje posjeduje svu potrebnu infrastrukturu za uzgoj divljači. Većina jelena je nabavljena iz Norveške i Bugojna(BiH). Karakteristika ovih jelena je da im rogovi otpadaju u maju mjesecu a novi počinju rasti u avgustu. Ovo zanimljivo mjesto, harmonično ukomponovano u prirodni ambijent, toplo preporučujemo da posjetite.

Turističke usluge: mogućnost posmatranja, fotografisanja i hranjenja jelena sa osmatračnice uz razgovor sa radnikom o nastanku farme, načinu života jelena, njihovoj ishrani...
 

Posted in Gdje ići