Demo

 

Seoski turizam

SEOSKI TURIZAM

„ Ozren gora  nalazi se u međuriječju Bosne na zapadu i Spreče na sjeveru. Etimološki, naziv najvjerovatnije potiče od riječi „ozare”, odnosno svjetlost, ili od riječi”zren”-pogled. Legenda kaže da je kraljica Katarina stigavši na vrh Ozrena očarana ljepotom krajolika uzviknula: „Mili Bože, lijepa obazarja!”Tako je od riječi „ozaren” ili „obazraj” gora postala Ozren.

Ovaj predio karakterišu prostrani proplanci, bujni pašnjaci, čisti planinski potoci i rječice koje vijugaju kroz borove i hrastove šume. Klima je umjereno kontinentalna sa toplim ljetima i hladnim i oštrim zimama.

Doboj u podnožju Ozrena ima nadmorsku visinu od 146 metara dok je najviši vrh Ozrena Ostravica na nadmorskoj visini od 918 metara.Ispod Ostravice izvire rijeka Prenja, koja teče prema sjeveru.

Gostilj, sa 773 metara, zbog svoje karakteristične kupaste forme, strmih padina i ogoljenog vrha sa kojeg se pruža nezaboravan pogled, je najpoznatiji ozrenski vrh i mjesto je čestih hodočašća. Uspon na Gostilj predstavlja svojevrstan izazov za svakoga željnog samodokazivanja.

Drugi važniji ozrenski vrhovi su Kraljica (883m) ispod koje izvire rijeka Jadrina, Mala Ostravica(853m) i Ozrenski kamen(852m). Ozren je jedno od rijetkih područja u kojima su sačuvani autentični običaji, materijalno i duhovno nasljeđe i tradicionalni način života.

Brojne su mogućnosti za šetnje, rekreaciju, organizovane izlete, planinarenje, branje ljekovitog i šumskog  bilja. Gotovo svako naseljeno mjesto ima po neko prirodno ili kulturno-istorijsko obilježje ili spomenik koji se mogu posjetiti. Istaknućemo i veliki broj vjerskih objekata kao što su Crkve u Doboju, Maglaju, Boljaniću i Todorovićima, te Manastir Svetog Nikole.

Ozren vam može pomoći i u liječenju! Brezici imaju najpovoljniji odnos nadmorske visine uz minimum alergenih faktora te su proglašeni kao idealna lokacija za vazdušnu banju. Ozrenski med i trava Iva su simboli zdravlja lokalnog stanovništva, a postoje i priče starijih ljudi da su pojedini izvori vode na ovoj planini čudotvorni. 

Boravak na selu pruža zaista drugačiji odmor koji opušta i smiruje, gdje život postaje ispunjen sadržajima otkrivanja prirode i tradicije. Ozren je još uvijek pun vrijednog nasljeđa tradicionalnog načina života, čiste vode i hrane, lijepe i pitome prirode i dobrih ljudi.

Seoski turizam, prema svom sadržaju i nazivu, uz boravak na selu obično uključuje i neku od aktivnosti na seoskim gazdinstvima, farmama i voćnjacima, gdje možete da se bavite pčelarstvom, da gradite vodenicu, da sadite voće koje vi volite, idete u lov, pravite čaj od neke ljekovite trave koju ste sami pronašli, pečete rakiju, pravite kupinovo vino, berete gljive, probate da li je meso dovoljno dimljeno, uberete voće sa grane, trgate kukuruz,  spremate zimnicu, pustite ovce na pašu, ložite vatru za roštilj...

Naravno, sa tradicijom možete kombinovati vaše omiljene aktivnosti kao na primjer: vožnju bicikla, šetnju kroz šumu, kupanje u jezeru, foto-safari ili slikanje Ozrenskih pejzaža u oktobru. A možete probati i nešto sasvim  novo - poput letenja!

A kada se umorite, prijaće Vam osvježenje a bogami i ukusni zalogaji hrane koje možete dobiti uz ribnjak porodice Mišić u Boljaniću. 

Nestvaran ambijent prirode i čistog pitkog potoka, uz rustikalnu ljetnu baštu će Vas razgaliti. Ljubazni domaćini mogu Vam ponuditi pastrmku i šarana iz sopstvenih ribnjaka koje po vašoj želji pripremaju na licu mjesta uz dodatak organski prizvedene i tradicionalno pripremljene hrane(pogača od domaće pšenice, salate i prilozi od povrća iz sopstvene bašte). Kušajte, nećete se pokajati…

Odabrana seoska domaćinstva koja se bave seoskim turizmom, spremna su dočekati goste i ponuditi im još mnogo više od navedenog, prosudite sami vašim boravkom na Ozrenu!

Više informacija i kontakt podatke seoskih turističkih domaćinstava možete pronaći u rubrici

GDJE ODSJESTI.

 

Posted in Gdje ići