Demo

 

Nacionalni restorani

Tradicionalna kuhinja dobojskog  regiona je veoma ukusna i vrhunski pikantna pa zadovoljava sva čula, neodoljivo pojačavajući apetit. Meso, posebno roštilj i razne vrste pečenja, začini i svježe povrće se koriste u velikim količinama, te je uobičajeno da se obrok sastoji od bar jednog jela od mesa.

Često je to kombinacija mesa i povrća, gdje se kao najomiljenija jela izdvajaju sarma, džuveč, musaka od krompira, paprike punjene mesom i pasulj , uz turšiju, kiseli kupus i ajvar.

Kajmak je svježi mliječni proizvod bogatog ukusa i koristi se kao odlično predjelo, ali i kao dodatak jelima. Tu su i razne vrste sireva: mladi, polumasni i masni, gje se kao brend izdvaja dimljeni ozrenski sir.

Nezaobilazni su i domaći  suhomesnati proizvodi kao što su šunke, slanine i kobasice, uz koje odlično ide domaća rakija, šljivovica.

Za osvježenje će odlično poslužiti i domaći sokovi od zove, ruže i grožđa.

Ćevapi su naziv za omiljeno jelo na balkanu, koga najčešće vežu za naše podneblje. Naziv ćevap potiče od turske riječi „kebab“. Služi se u lepini ili somunu uz isjeckani crni luk ili kajmak.

Tu su i narodna jela od tijesta pripremljenog od pšeničnog i kukuruznog brašna mljevenog u vodenici, kao što su projara, cicvara, pogača, uštipci i naravno, pita na „sto“ načina: sirnica, krompiruša,bundavara, zeljanica,  burek, a zatim slatka pita od jabuka, trešanja, višanja...

U svakom slučaju, na vama je da izaberete domaću ili internacionalnu kuhinju, a mi vam predlažemo da posjetite neke od sljedećih ugostiteljskih objekata:

 

Srpska tradicionalna kuhinja „Nacionalna kuća“

Lipac

Tel. + 387 (0) 65 913 446

 

 

 

 

 

 

 

Restoran u Turističkom naselju „Kotromanićevo“„Stara kuća“

Šešlije

Tel. +387(0)53 282 835

Mob.+ 387(0)65 320 047 

 

 

Novoizgrađeni centralni ugostiteljski objekat

Posted in Gdje jesti i piti