Demo

 

Dolazak u Doboj

Putnu mrežu čini oko 650 km lokalnih i regionalnih puteva, te 60 km magistralnih puteva, koji preko 

Doboja vode prema sjevernom, istočnom i zapadnom dijelu Republike Srpske, odnosno prema Bosanskom Brodu, Banja Luci, Modriči i Brčkom, a prema jugu ka Federaciji BiH.

Auto-moto savez Republike Srpske (AMSRS) pruža usluge pomoći na putu, 24 časa dnevno, 365 dana u godini. Pomoć na putu obuhvata usluge otklanjanja kvara na vozilu, odnosno, ukoliko to nije moguće, prevoza vozila do željenog servisa, radionice ili mjesta prebivališta.

AMSRS obezbjeđuje usluge pomoći na putu svim motorizovanim građanima na teritoriji Republike Srpske, dok je za članove AMSRS i članove inostranih automobilskih i turing klubova, veliki broj ovakvih usluga potpuno besplatan.

Za ostvarivanje prava na pomoć na putu, potrebno je pozvati Operativni centar AMSRS preko jedinstvenog telefonskog broja 1285(iz fiksne i mobilne mreže). Takođe, Operativni centar AMSRS daje informacije o stanju i prohodnosti puteva u zemlji, kao i druge relevantne informacije koje su od koristi motorizovanim putnicima za putovanja u zemlji i inostranstvu. 

AMSRS

Knjaza Miloša 29 b  78000 Banja Luka

Tel: +387 (0) 51 301 464

Faks: +387 (0) 51 319 163

Call centar: +387 (0) 51 1285

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Web: www.ams-rs.com

Osiguranje
Zelena karta kao međunarodna potvrda je dokaz kojim se potvrđuje postojanje osiguranja od autoodgovornosti za štete pričinjene trećim licima u inostranstvu.Motorizovani turisti sa vozilima sa inostranim tablicama koji nemaju zelenu kartu u obavezi su da prilikom ulaska u Republiku Srpsku (BiH) na granici zaključe osiguranje kod domaćih osiguravajućih zavoda.
Na skoro svim većim benzinskim pumpama od  kojih većina rade neprekidno,moguće je kupiti sve vrste goriva i motornih ulja domaće ili strane proizvodnje. 

.
Željeznicom je Doboj povezan sa Zagrebom i Beogradom, te sa Jadranskim morem preko Sarajeva do Ploča. U Doboju je sjedište Željeznica Republike Srpske i Korporacije za željeznički saobraćaj BiH. Više informacija i red vožnje možete pogledati na internet strani: www.zrs-rs.com

Udaljenost Doboja od većih centara: od Banja Luke 105 km, od Beograda 240 km, od Sarajeva 150 km, od Zagreba 260 km, od Splita 315 km, od Ljubljane 392, km, od Beča 625 km, od Rima 1.150km, od Budimpešte 408 km, od Moskve 2.240 km, od Berlina 1.253 km, od Londona 1.903 km...

Doboju najbliži aerodrom je međunarodni aerodrom Tuzla, udaljen 85 km. Avio kompanija „Wizzair” koja saobraća na ovom aerodromu povezuje Basel, Geteborg Dortmund, Malme, Ainthoven, Frankfurt, Minhen,Oslo i Stokholm sa Tuzlom.

INFO:

TEL: +387 35 814 605

FAX: +387 35 745 750

www.tuzla-airport.ba

Mnogo širu ponudu pruža aerodrom u Sarajevu, udaljen od Doboja 160 km. Veliki broj avio prevoznika povezuje Sarajevo sa mnogo svjetskih destinacija i vjerujemo da njegova ponuda može zadovoljiti potrebe turista koji posjećuju ovu destinaciju.

 

ZAKONSKE ODREDBE

 

Vizni režim

Za ulazak u Bosnu i Hercegovinu (Republiku Srpsku) nisu potrebne vize državljanima sledećih država:

Za sve vrste pasoša do 90 dana: Albanija, Andora, Argentina, Australija,Austrija,Belgija, Brazil, Bugarska, Crna Gora, Češka, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gvatemala, Holandija,Honduras, Hrvatska, Irska, Island, Izrael, Italija, Japan, Kostarika, Republika Koreja, Kanada, Katar, Kipar, Kuvajt, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Malezija, Malta, Malteški red, Meksiko, Monako, Nikaragva, Njemačka, Norveška, Novi Zeland, Panama, Paragvaj, Poljska, Portugal, Rumunija, SAD, Salvador, San Marino, Singapur, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska, Urigvaj,Vatikan, Velika Britanija, Venecuela.

Za diplomatske i službene pasoše: Bahrein, Egipat, Iran, Jordan, Kina, Kuba, Oman, Pakistan, Ruska Federacija, Saudijska Arabija, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina, Moldavija, Kazahstan

Državljani sledećih država mogu ući u Bosnu i Hercegovinu (Republiku Srpsku) sa putnom ispravom ili valjanom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo:

·         države članice Evropske Unije,

·         države potpisnice Šengenskog sporazuma,

·         Andora, Crna Gora, Hrvatska, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Srbija, Vatikan i Švajcarska.

Stranac može ući u BiH (RS) ako ispunjava osnovne opšte uslove za ulazak, odnosno mora posjedovati važeću putnu ispravu, važeću vizu za ulazak, boravak ili prelazak preko teritorije BiH, ako u BiH ne ulazi po bezviznom režimu ulaska ili odobrenja boravka propisano Zakonom.

 

Unos i iznos novca

Slobodno je unošenje u BiH (RS) efektivnog stranog novca, platnih kartica i čekova koji glase na stranu valutu. Slobodno je iznošenje iz zemlje platnih kartica i hartija od vrednosti koje su stečene u skladu sa propisima.

Strani državljani mogu unijeti neograničenu sumu deviza, a mogu izneti sumu do 10000 EUR. Iznos deviza koji unose prijavljuju cariniku radi dobijanja potvrde na osnovu koje ih mogu vratiti prilikom prvog izlaska iz zemlje. Mogu iznijeti devize koje su podigli sa svog deviznog računa u BiH (RS), uz potvrdu banke. Konvertibilne marke mogu unositi i iznositi do iznosa od 2500 KM po osobi u apoenima od 100 maraka ili manjim, a veća suma od 2500 maraka može se unijeti samo ako su kupljeni kod strane banke uz potvrdu te banke. Ukoliko se istovremeno iznose devize, konvertibilne marke i putnički čekovi, suma ne može biti veća od 10000 EUR.


 

 

Posted in Korisne informacije